Pozbywanie się toksyn z organizmu

       Postęp cywilizacyjny ma swoją cenę, którą płaci nasz organizm. Stajemy się coraz bardziej zatruci nadmiernym spożywaniem oczyszczonych produktów skrobiowych (zwłaszcza białej mąki), cukru rafinowanego, tłuszczów nasyconych i tłustego mięsa oraz alkoholu. Groźne zwłaszcza dla wątroby są także występujące w żywności zanieczyszczenia chemiczne, metale ciężkie, pestycydy, azotany i azotyny (np. w wędlinach), leki, antybiotyki, pozostałości po lekach weterynaryjnych oraz mykotoksyny. Każdego dnia wątroba musi dawać sobie z nimi radę. Kumulacja toksyn w organizmie obciąża wątrobę, która w końcu nie jest w stanie skutecznie sprostać potrzebom codziennej detoksykacji. Upośledzenie czynności wątroby zmniejsza zdolność organizmu do samooczyszczania. W procesie samooczyszczania główną rolę pełni glutation. Organem, w którym odnotowuje się największe stężenie glutationu jest wątroba. Codziennie człowiek dostarcza przez przewód pokarmowy i oddechowy masę substancji, które po przekroczeniu bezpiecznego stężenia stanowią toksyny. Ponadto fizjologiczne procesy metaboliczne prowadzą do gromadzenia się zbędnych związków w tkankach, które wątroba usuwa podczas procesu detoksykacji. Niestety współczesny sposób żywienia, nadużywanie leków, zanieczyszczenie powietrza i środowiska sprawiają, że wątroba ma coraz cięższe zadanie, przekraczające jej możliwości sprawnego radzenia sobie z truciznami.

     Proces usuwania toksyn podzielony jest na dwie fazy: pierwsza, podczas której toksyny przekształcane są w formy rozpuszczalne w wodzie i druga, podczas której glutation neutralizuje i pomaga pozbywać się zbędnych substancji wraz z żółcią i moczem przez jelito grube lub nerki. Sprawność detoksykacji zależy od przepływu krwi, stężenia białek, głównie albumin osocza, od zasobów zredukowanego glutationu, który jest najsprawniejszym orężem do walki z wolnymi rodnikami tlenowymi. Dobrze funkcjonujący system chroni białka hepatocytów przed uszkadzającym wpływem toksyn, które mogłyby doprowadzić do martwicy komórek i większych obszarów wątroby.

     Jednakże w ostatnich latach można zaobserwować zjawisko nasilonej niesprawności systemu detoksykacyjnego wątroby prowadzące do chorób spowodowanych przez toksyny. Coraz częściej lekarze stwierdzają wirusową hepatitis, stłuszczoną wątrobę, zwłóknienie alkoholowe, a także dolegliwości związane z procesem starzenia. W każdym przypadku odnotowano obniżony poziom glutationu. Obrazuje to jak duża jest potrzeba wdrożenia ochronnego działania o charakterze hepatoprotekcji, obejmującego unikanie substancji trujących, właściwy dobór diety, stosowanie odpowiednich ziół i uzupełnianie glutationu.

        Co dzieje się z toksynami, z którymi próbuje radzić sobie wątroba?

     Część z nich trafia do jelit, które skolonizowane są przez bakterie wspomagające trawienie i produkcję prawidłowego stolca. Z kałem pozbywamy się niestrawionych resztek i toksyn. Jeśli czynność jelit jest zaburzona dochodzi do intoksykacji organizmu, co prowadzi do zmian czynnościowych i morfologicznych w tkankach, między innymi do otyłości i zespołu metabolicznego.

      Część toksyn rozpuszczalnych w wodzie, krążących razem z krwią, trafia do dróg moczowych, gdzie nerki odfiltrowują krew i wytwarzają mocz. Zaburzenia w tym obszarze dotyczą niewłaściwego sposobu odżywiania polegającego na spożywaniu dużych ilości białka zwierzęcego i nabiału oraz ograniczonej ilości przyjmowanych płynów. Wydalany mocz jest wtedy bardzo stężony i kwaśny, co prowadzi do krystalizacji kamieni moczowych. Choroby nerek upośledzają funkcje oczyszczające układu.

        Toksyny wydalane są również przez skórę, przez liczne gruczoły potowe. Podczas zdrowienia wzmaga się potliwość, co jest symptomem radzenia sobie organizmu z chorobą. Pot, w którym zawierają się liczne toksyny ma nieprzyjemny zapach i jest sygnałem alarmującym, który powinno się właściwie odczytać, a nie maskować preparatami powstrzymującymi wydzielanie potu.

         Leczenie wszelkich zaburzeń w procesie detoksykacji powinno przebiegać dwukierunkowo. Z jednej strony należy wspomóc proces detoksykacji, a z drugiej przyspieszyć wydalenie unieszkodliwionych toksyn.

        Możemy zastosować glutation liposomowy oraz wspomóc regenerację komórek wątroby sylimaryną zawartą w ostropeście plamistym. Korzystne jest też włączenie leków homeopatycznych poprawiających krążenie wątrobowe.

     W jelitach należy przywrócić prawidłową mikroflorę i zapewnić żywienie bogate w naturalne enzymy, poprawiające perystaltykę jelit. Enzymy to proteiny, które są silnymi katalizatorami biochemicznymi dostosowującymi prędkość reakcji do potrzeb, niestety giną w temperaturze 40 stopni Celsjusza. Mimo, że organy człowieka produkują je, to po jakimś czasie żywienia ubogiego w enzymy zewnętrzne, wyczerpują się. Osiemnastolatek produkuje trzydzieści razy więcej amylazy co osiemdziesięciolatek. Zatem rozwiązaniem jest surowa żywność, w której zawierają się „żywe” enzymy, zwłaszcza kiełki nasion. Bazowanie na gotowanej i przetworzonej żywności wymaga od organizmu dodatkowej porcji energii i prowadzi do zalegania resztek w jelitach. Przedłużająca się toksemia jelit objawia się zmęczeniem, nerwowością, dolegliwościami przewodu pokarmowego, powtarzającymi się infekcjami, wysypkami na skórze, alergiami, zaburzeniami hormonalnymi, rwą kulszową, dolegliwościami oczu, gardła, nosa i uszu, nieprawidłową pracą serca. Wszystkie wymienione powyżej zaburzenia reagowały na leczenie toksemii jelit. Ważna jest także obecność błonnika w diecie w celu oczyszczenia ścianek okrężnicy. Surowe warzywa i nasiona zapewnią wystarczającą jego ilość.  

     Niezwykłą przyprawą mającą ogromne znaczenie w detoksyfikacji jest kurkuma. Lecznicze zalety kurkumy znane są od setek lat. Słynie m.in. z właściwości przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, przeciwnowotworowych, żółciopędnych, oczyszczających, diuretycznych, hepatoprotekcyjnych, tonizujących i antymutagennych. Kurkumina jest substancją odpowiedzialną za całą aktywność terapeutyczną kurkumy. Po pierwsze działa antyoksydacyjnie, czyli przeciwutleniająco, co jest istotne gdyż wymiata wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie tzw. chorób cywilizacyjnych. Aby zobrazować czym jest oksydacja wystarczy wyobrazić sobie masło wystawione przez dłuższy czas na działanie powietrza i temperatury. Wiadomo powszechnie, iż takie masło szybko zjełczeje. Podobne procesy zachodzą w organizmie. Należy więc zawsze pamiętać o antyoksydantach, które zapobiegają utlenianiu, czyli „jełczeniu” naszego organizmu. Po drugie kurkumina działa przeciwzapalnie, obniżając poziom histaminy i wzmagając naturalną produkcję kortizonu. Po trzecie przeciwdziała zlepianiu się płytek krwi, co wpływa na poprawę krążenia, jednocześnie chroniąc nas przed arteriosklerozą. Po czwarte chroni wątrobę przed czynnikami toksycznymi i hamuje produkcję kamieni żółciowych. Istnieje także wiele dowodów na kanceroprewencyjne działanie kurkuminy. A w ostatnich testach laboratoryjnych okazało się, że ma właściwości inhibicyjne w stosunku do wirusa HIV. Kurkuma znacznie spowalnia gromadzenie beta-amyloidu, substancji odpowiedzialnej za rozwój choroby Alzheimera. Właściwości lecznicze kurkumy wynikają ze zdolności kurkuminy do wbudowywania się w błony komórkowe i stabilizowania ich struktury. Wzmocnione w ten sposób komórki stają się mniej podatne na infekcje oraz transformację nowotworową. Kurkumę można stosować jako przyprawę do zup, sałatek, kasz.

     Innym fundamentalnym ziołem jest Ostropest plamisty. Sylimaryna zawarta w ostropeście plamistym ma bardzo szerokie spectrum dobroczynnych działań na człowieka, jednym z najważniejszych i najlepiej udokumentowanych jest działanie na wątrobę – a mianowicie chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem trucizn i toksyn, a także wspomaga regenerację i oczyszczanie wątroby z toksyn.

     Ostropest potrafi zniwelować wpływ na wątrobę takich substancji jak: spaliny, alkohol (dzięki czemu czemu znacznie redukuje dolegliwości po spożyciu większej ilości alkoholu – czyli tzw. kaca, antybiotyki/leki, metale ciężkie, spaliny, pyłów i dymów przemysłowych, dym tytoniowy, mitotoksyny (zawarte w muchomorze sromotnikowym) i inne. Oprócz pomocy w walce z toksynami sylimaryna wykazuje działanie przeciwzapalne, żółciotwórcze, a także obniża stężenie cholesterolu we krwi jednocześnie hamując wytrącanie się blaszek miażdżycowych. Spożywa się świeżo zmielone nasiona (do 15 min. po zmieleniu) w ilości ok. 30 sztuk dziennie.

     Wspomagające w detoksykacji będą także inne zioła np. łopian większy (poprawia przemianę materii, działa żółciopędnie i moczopędnie), fiołek trójbarwny (działa lekko moczopędnie i odtruwająco), wiązówka błotna (działa żółciopędnie i moczopędnie), tamaryndowiec (stymulujący pracę przewodu pokarmowego i działa łagodnie przeczyszczająco), karczoch (regeneruje komórki wątrobowe i usprawnia ich działanie), morszczyn pęcherzykowaty (przyspiesza przemianę materii, działa łagodnie przeczyszczająco).

      Doraźnie polecane są również wysokie temperatury, które powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych skóry i wzmożone pocenie. W ciągu jednego niezbyt ciepłego dnia człowiek wydziela od 0,5 do1 litrapotu. Podczas 0,5-1 godziny pobytu w saunie może powstać kilka litrów potu. Jest to bardzo dobra metoda oczyszczania organizmu z toksyn, ale głównie tych rozpuszczalnych w wodzie. Nie każdy może jednak korzystać ze zwykłej sauny. Alternatywą są tzw. kabiny infrared na podczerwień. Temperatura w nich panująca jest niższa niż w standardowej saunie, a promienie wnikają do4 cmw głąb ciała. Promieniowanie infrared dzięki głębszej penetracji i absorpcji przez tkanki ciepła, wywołuje o wiele intensywniejsze zmiany w układach i narządach człowieka niż ciepło działające na organizm powierzchownie.

     Kąpiel może mieć również zbawienny wpływ o ile dodamy do wody właściwe produkty. Wiele dostępnych w sklepach i aptekach płynów do kąpieli zawiera sztuczne aromaty, barwniki i substancje chemiczne. Używając ich możemy dodatkowo „wzbogacić” się o kolejne trucizny. Korzystniej dla zdrowia będzie rozpuścić sól i sodę oczyszczoną, najlepiej w stężeniu przekraczającym stężenie fizjologiczne soli, a więc 0,9 %. Następuje wtedy wymiana jonowa między ciałem a roztworem wodnym. Przez rozszerzone pory usuwane są mocznik, kwas moczowy i mlekowy, aceton, kreatynina, a wchłaniane zostają jony jodu, bromu, wapnia, magnezu, sodu i inne mikroelementy zawarte w solance. W ten sposób odżywiamy się minerałami poprzez skórę. Organizm weźmie sobie dokładnie tyle, ile potrzebuje. Soda natomiast zmiękczy i zdezynfekuje skórę.

    Nieoceniony jest też ruch, który stymuluje wydzielanie się potu, a wraz z nim toksyn, a także poprawia ukrwienie narządów wewnętrznych. Należy wybierać ćwiczenia rozciągające, które pomagają w dotarciu składników odżywczych do miejsc zazwyczaj słabiej odżywionych, w których powstają stwardnienia i stany zapalne. Większość chorób kręgosłupa powstaje z powodu słabej kondycji mięśni utrzymujących kręgosłup, które zastygając lub wiotczejąc nie dopuszczają do właściwego odżywiania kręgosłupa lub pozwalają na deformacje kręgosłupa i kręgów.

      Ważnym i niedocenianym aspektem zdrowia jest stan pola elektro-magnetycznego człowieka.
      Badania naukowe potwierdziły, iż komórki zdrowego człowieka powinny mieć ujemny potencjał w przedziale od 70 do 90 miliwoltów. Na tym poziomie przyswajanie składników pokarmowych oraz wydalanie toksyn jest optymalne. Ujemny potencjał obciążonej lub uszkodzonej komórki może odbiegać znacznie od normy i wówczas zarówno przyswajanie składników pokarmowych jak i wydzielanie toksyn jest zaburzone. Obecne środowisko, w który żyjemy charakteryzuje się niekorzystnym stosunkiem jonów ujemnych. Wpływają na to zanieczyszczenia powietrza, pole elektryczne wytwarzane przez sprzęt elektroniczny, martwa żywność i martwa woda. Dla porównania w biurach, urzędach odnotowano 68 jonów ujemnych w 1 cm3, a w lasach 2400 jonów ujemnych w 1 cm3. Pozbawione wystarczającej ilości jonów ujemnych powietrze jest przyczyną złego samopoczucia, znużenia, osłabienia, zmniejszenia wydajności fizycznej i psychicznej. Jeśli nie możemy często korzystać z dobrodziejstw natury i mamy miejsce pracy, gdzie brakuje jonów ujemnych, możemy używać urządzeń do jonizacji powietrza lub nosić biżuterię magnetyczną z kapsułami jonizującymi (bransoletki, naszyjniki, pasy stabilizujące). Zadbajmy też o żywność, aby jeść świeże warzywa i owoce, których soki mają ujemne ORP. Używajmy ognia do podgrzewania potraw, zrezygnujmy z kuchenki mikrofalowej. Pijmy wodę zjonizowaną, którą wytwarzają urządzenia montowane na kran lub przenośne urządzenia takie jak antyoksydacyjny alkalizator lub nano pojemnik.

      Nie sposób wymienić wszystkich dobroczynnych efektów detoksyfikacji jaką umożliwimy swojemu organizmowi. W momencie, gdy toksyny są szybciej usuwane, komórki wątroby sprawniej regenerowane, system krążenia szorowany do czysta, a obfita dostawa świeżej i czystej krwi rozchodzi się po całym ciele i dotlenia mózg oraz wszystkie mięśnie i organy - zarówno pacjenci, jak i lekarze donoszą, że mnóstwo niebezpiecznych, chronicznych i dotkliwych problemów zdrowotnych naturalnie ustępuje!

      Reguluje się poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, eliminując kluczowe czynniki powodujące zawał i atak serca, zostaje utrzymany zdrowy poziom cukru we krwi, chroniąc przed zniszczeniem naczyń krwionośnych, nerek, oczu i innych organów wewnętrznych, reguluje się funkcjonowanie przewodu pokarmowego przez co organizm jest dożywiony i nie dochodzi do intoksykacji wewnętrznej, zwiększa się poziom wigoru i energii, wprowadzona zostaje równowaga hormonalna, wzmacnia się układ odpornościowy, aktywizują się procesy regeneracyjne.

     Zbawienne skutki działań oczyszczających i wspomagających detoksyfikację organizmu pozostaną jednakże wyłącznie w strefie potencjalnych możliwości jeśli tych działań nie wykonamy, jeśli będziemy je sabotować lub szukać argumentów na „nie”. Ten sposób myślenia podlega strefie psychoterapii, a w tym zakresie jest szereg możliwości od indywidualnej terapii do procesów grupowych i warsztatów terapeutycznych. Zawsze możesz sobie pomóc jeśli tylko tak zdecydujesz.

Ta strona używa plików cookies aby lepiej spełnić Państwa oczekiwania. Jednocześnie informuje, że można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Wiecej w polityce prywatnosci.

Akceptuje cookies z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information