Glutation a neurobiologia

Utlenianie

 Utlenianie jest chemicznym połączeniem jakiejś substancji z tlenem. Powoduje ono dość znaczące zmiany w utlenianej substancji. Jako przykład może posłużyć żelazo – wystawienie go na działanie żywiołów powoduje rdzewienie, które jest procesem utleniającym.

Kiedy metal rdzewieje to ulega uszkodzeniu, którego zasięg powoduje utratę spójności i postępujące niszczenie. Podobne procesy zachodzą w ciele, gdzie szkody są wywoływane przez reaktywne formy tlenu czyli wolne rodniki. Wolne rodniki są produktem ubocznym prawidłowego mitochondrialnego procesu produkcji energii. W normalnych warunkach, czyli gdy jesteśmy zdrowi, przeciwutleniacze – antyoksydanty zachowują równowagę częstotliwości produkcji i wydalania wolnych rodników. W przypadku zachwiania równowagi wolne rodniki wywołują oksydacyjne uszkodzenie tkanek, białek, tłuszczu a nawet jądrowego DNA. Szkody wyrządzone w ten sposób uważane są za proces powodujący starzenie się. Mózg jest najbardziej narażony na zniszczenie, ponieważ produkuje wręcz zdumiewającą ilość wolnych rodników.

 

Toksyczność

 

Toksyczność to stan bycia trującym. Trucizny, czy też toksyny łatwo można znaleźć w naturze, łącznie z pożywieniem oraz w produktach wytwarzanych do użytku w domu, takich jak środki czyszczące, rozpuszczalniki i inne związki chemiczne. Nasze ciało również produkuje toksyny jako produkty bądź pochodne codziennego metabolizmu, następnie musi je rozłożyć lub wydalić zanim skumulują się na niebezpiecznym poziomie. Endotoksyny neutralizowane są przez liczne układy oczyszczające skupione w wątrobie oraz obecne w całym ciele.

Stanom takim jak utlenianie, toksyczność i stan zapalny zapobiegają przeciwutleniacze, środki redukujące stany zapalne i substancje oczyszczające. Pomagają one naszemu ciału uzdrowić się i ułatwiają przejście od osłabienia do witalności. Jednym z takich genialnych wytworów natury, który służy człowiekowi jest glutation.

 

Glutation i Detoksykacja

 

Glutation pełni ważną rolę w detoksykacji. Wiąże różne toksyny powodując, że stają się one mniej szkodliwe. Co najważniejsze, glutation jest substratem enzymu S-transferazy glutationu, który pomaga przetworzyć toksyny w związki rozpuszczalne w wodzie, przez co łatwo je wydalić.

Deficyt w działaniu enzymu S-transferazy łączy się z problemami medycznymi takimi jak czerniaki, cukrzyca, astma, rak piersi, Alzheimer, glukoma, rak płuc, choroba Lou Gehriga, Parkinson czy migrena. Braki te dziedziczone są w postaci subtelnych mutacji DNA, zwanych polimorfizmem pojedynczego nukleotydu (SNP).

Różne laboratoria oferują obecnie proste badanie krwi określające stosunek SNP danej osoby do S-transferazy glutationu i innych mutacji genetycznych, które mogą sugerować podwyższone ryzyko zachorowania. Trzydzieści lat temu Thomas L. Perry opublikował wyniki pośmiertelnych badań mózgów osób chorych na Parkinsona, które pokazały znaczące zmniejszenie stężenia glutationu (T.L.Perry et al., „Parkinson’s Disease: A Disorder Due to Nigral Glutathione Deficiency?”, Neuroscience Letters 33, nr 3, grudzień 1982, str. 305-10).

            Opisana powyżej rola glutationu w detoksykacji oraz wyjaśnione poniżej jego działanie silnie antyoksydacyjne sugerują, że należy robić wszystko co w naszej mocy by podtrzymać, a nawet podnieść stężenie glutationu.

 

Glutation a mitochondria

 

            Aktywacja procesu apoptozy – autodestrukcji komórek, wywołana nieprawidłowym działaniem mitochondriów jest odpowiedzialna za śmierć neuronów mózgowych w takich chorobach jak Alzhaimer i Parkinson. Te i inne choroby zwyrodnieniowe mózgu są przejawami tego samego problemu. Przyczyną tych chorób jest upośledzenie pracy mitochondriów, które prowadzi do wzmożonej produkcji wolnych rodników, co z kolei aktywuje proces apoptozy. Zaburzenie pracy mitochondriów powoduje też takie choroby jak fibromialgia. To dlatego ludzie są zmęczeni i mają przyćmiony umysł. Ponieważ mitochondria nie pracują wystarczająco wydajnie, w tkankach miękkich dochodzi do nagromadzenia toksycznych produktów przemiany materii, co tłumaczy ból. Mitochondria biorą udział w tworzeniu energii podtrzymującej życie. Wiele instytucji naukowych jest zaangażowanych w badanie sposobów ochrony i wzmocnienie pracy mitochondriów. Doprowadziło to do powstania nauki nazwanej terapią bioenergetyczną.

            Glutation oprócz odgrywania istotnej roli w odtruwaniu organizmu nazwany został także „mistrzowskim przeciwutleniaczem” w ludzkiej fizjologii. Jest on tak ważny, że naukowcy mierzą poziom komórkowego glutationu jako ogólny wskaźnik zdrowia komórkowego. W szczególności jest on bardzo ważny dla mózgu. Mózg stanowi tylko 2% masy ciała człowieka ale pochłania 20% energii kalorycznej. Ten nieproporcjonalny wysoki poziom metabolizmu i ubocznej produkcji wolnych rodników wystawia mózg na wielkie ryzyko. Żadna tkanka, białko, DNA ani tłuszcz nie są odporne na zagrożenie ze strony wolnych rodników. Tłuszcz jest dla nas szczególnie ważny, ponieważ obejmuje 70% suchej masy mózgu. Najtrudniej go ochronić przed szkodami wywołanymi przez wolne rodniki. Pod ich wpływem jełczeje. Skutkuje to zmniejszeniem wydajności pracy mózgu, a to ogranicza komunikację pomiędzy neuronami. Dodatkowo niebezpieczeństwo grożące ze strony wolnych rodników jest dwojakie. Po pierwsze reaktywne związki chemiczne bezpośrednio modyfikują różne tkanki, które zaatakują uniemożliwiając ich prawidłowe funkcjonowanie. Po drugie działanie wolnych rodników inicjuje apoptozę, w procesie której komórka aktywuje zapisany w DNA kod samobójstwa. Dlatego też ochrona antyoksydacyjna zapewniona przez glutation zasługuje na znalezienie się w centrum uwagi. Glutation jest nie tylko potężnym przeciwutleniaczem ale regeneruje też inny ważny przeciwutleniacz mózgu – witaminę C, która reguluje mózgowy przydział łatwo rozpuszczalnego w tłuszczach alfa-tokoferolu – związku z grupy witaminy F. Właśnie ze względu na powiązania z tyloma innymi związkami i witaminami mającymi wpływ na zdrowie, glutation znajduje się w centrum uwagi naukowców, w szczególności zajmujących się badaniami mózgu.

W ciągu ostatnich lat nastąpił znaczny wzrost badań dotyczących tej potężnej i naturalnej substancji jaką  jest glutation i zaczęto go stosować do leczenia różnych dolegliwości począwszy od zwykłego przeziębienia, przez stwardnienie rozsiane, po zapobieganie uszkodzeniom nerwów u pacjentów poddawanych chemioterapii.

 

Glutation: nie tylko przeciwutleniacz

 

            Oprócz swojej kluczowej roli antyoksydacyjnej, glutation odgrywa też inne funkcje zapewniające podtrzymanie życia. Christopher Shaw – nurolog napisał w antologii zatytułowanej „Glutation in the Nervous System”: „Wiele z tych reakcji jest niezbędne komórkom do przetrwania.(…) Jedna z hipotez sugeruje nawet, że glutation odpowiedzialny jest za powstawanie życia. Chociaż ten pogląd wydaje się odzwierciedlać naukową hiperbolę, to trudno przecenić kluczową wagę, jaką cząstka ta odgrywa w biochemii żywych komórek”  (Christopher A. Shaw (Ed.), „Glutation in the Nervous System”, Boca Raton, Fl: CRC Press, 1998, str. 4.).

Do funkcji podtrzymujących życie należą: synteza, ochrona i naprawa DNA, synteza białek, transport aminokwasów, metabolizm toksyn i karcynogenów, wspieranie odporności, aktywacja enzymów oraz usuwanie szkodliwych metali ciężkich.

            Pomimo, że praca mitochondriów zależy od stężenia glutationu, to nie mają one możliwości jego wytwarzania. Muszą pobierać go z komórek, w których przebywają. Wiele komórek ludzkiego ciała potrafi wytwarzać glutation. Największa ich ilość wytwarzana jest w wątrobie i jest rozprowadzana po całym ciele, glutation przekracza nawet barierę krew-mózg, by dostać się do komórek mózgowych. Bariera krew-mózg jest punktem kontrolnym gwarantującym bezpieczeństwo mózgowi. Pozwala składnikom odżywczym i innym korzystnym czynnikom wniknąć do mózgu, nie pozwalając jednocześnie wniknąć do mózgu związkom potencjalnie niebezpiecznym i czynnikom chorobotwórczym. Glutation przenika przez tą barierę. Nowe badania pokazują, że pewna populacja komórek mózgowych – astrocyty produkuje glutation w mózgu.

 

Zwiększanie poziomu glutationu

 

            W przeciwieństwie do białek, które są złożone z setek, a nawet tysięcy aminokwasowych modułów konstrukcyjnych, glutation złożony jest tylko z trzech: cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny. Jest trójeptydem.

            Mając nadzieję na wzmocnienie wydajności ciała w produkcji glutationu naukowcy zaczęli szukać nowych sposobów zwiększenie stężenia glutationu w komórkach. W 2002 roku naukowcy z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health pod kierunkiem Shyama Biswala odkryli układ białka Nrf2, który nazwali “głównym regulatorem” genów zaangażowanych w odtruwanie organizmu. Zauważyli oni, że aktywowanie tego genetycznego czynnika znacznie zwiększa produkcję nie tylko przeciwutleniaczy ale także związków przeciwzapalnych i odtruwających. Jednym z związków, którego produkcja wzrasta znacznie pod wpływem stymulacji ścieżki Nrf2 jest glutation.

W swoich badaniach naukowcy odkryli, że ścieżkę Nrf2 aktywują i regulują naturalne substancje pochodzenia roślinnego zwane fitoskładnikami. Należą do niech między innymi: kurkuma, ekstrakt z zielonej herbaty, pterostilben (występuje w czarnych jagodach) i sulforafan (występuje w brokułach).

Aktywacja ścieżki Nrf2 przez fitoskładniki jest bardzo skuteczna i ma ważne konsekwencje dla ludzkiego zdrowia. Badania wykazały, że przełączniki stymulowane przez ścieżkę Nrf2, które kontrolują przeróżne geny odpowiedzialne za zdrowie, pod wpływem fitoskładników mogą działać do 24 godzin (L. Ye et al., „Quantitative Determination of Dithiocarbamates in Human Plasma, Serum, Erythrocytes and Urine: Pharmacokinetics of Broccoli Spruto Isothiocyanates in Humans”, International  Journal of Clinical Chemistry 316, nr. 1-2, luty 2002, str. 43-53). Dzięki temu możemy kierować wyrażaniem się obecnych w twoim ciele genów podtrzymujących życie, a ponieważ geny te odpowiadają również za zwiększenie poziomu glutationu, aktywując je, poprawiamy produkcję glutationu na poziomie komórkowym.

            Naukowcy poszukują również sposobów na dostarczenie glutationu doustnie. Badania potwierdziły bardzo dużą skuteczność podawanego doustnie produktów wyprodukowanych przez  Quicksilver Scientific, która została założona w Lafayette, Colorado, przez  Dr Christopher Shade w 2005.

 

Przy pisaniu wykorzystano książkę:  Dr David Perlmutter, dr Alberto Villoldo – „Aktywuj pełną MOC MÓZGU” 

 Strona tytułowa książki

Aby przeczytać fragment książki kliknij na tu.

Ta strona używa plików cookies aby lepiej spełnić Państwa oczekiwania. Jednocześnie informuje, że można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Wiecej w polityce prywatnosci.

Akceptuje cookies z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information